TSD schreef: ↑26 apr 2024, 11:54
MGG schreef: ↑26 apr 2024, 09:04
@Bertiel van elke euro extra inkomen blijft netto minimaal 44 cent over. Door afbouw van eventuepe toeslagen kan het zijn dat dit netto bedrag voor een groot deel wegvalt tegen de verlaging van de toeslag. Daarom moeten we ook van de toeslagen af. Werken moet lonen en de overheid hoeft partime werken niet te sponsoren.
Punt van toeslagen is wel zwaar overdreven hoor. Alleen de groep rond modaal heeft daar relatief veel last van. En die krijgen netto per wel meer dan 0,44 cent, dan heb je het over 41% marginaal belastingtarief, dus 59 cent hou je dan over.
Verdien je anderhalf keer modaal of meer, dan resteert alleen nog het kindgebonden budget en evt de kinderopvangtoeslag. Die gaan beiden zo langzaam omlaag dat dit weinig extra belastingdruk geeft, een paar procent maximaal. Zelfs met een ton aan jaarinkomen krijg je nog kindgebonden budget (…)
Val je in het marginale tarief van 56% (vanaf circa 40.000 per jaar), dan is je zorgtoeslag al vervallen zonder toeslagpartner. Met toeslagpartner hou je nog een afbouwend recht over tot circa 47.000 De huurtoeslag is rond dat inkomen ook al minimaal en valt daarna ook snel weg.
Er is dus nauwelijks overlap tussen afbouw toeslagen en hoge marginale tarief. Waar die overlap er wel is, is dat een weeffout in het stelsel (in mijn ogen) maar dat geldt eigenlijk vooral mensen met een gezinsinkomen tussen de 40.000 en 45.000. Daarboven heb je toch al geen recht meer (behalve 2 genoemde toeslagen eerder) en daaronder is je marginale tarief (werkelijke belastingdruk) significant lager.
Er kunnen 4 kortingen en toeslagen afbouwen: Algemene heffingskorting, arbeidskorting, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Die bouwen allemaal af met percentages van 6,5 tot 6,8. Dat kan cumuleren tot 26,6% in een enkel geval, maar is al gauw rond de 20%. Met de belastingschijf van 37% zit je dan als marginaal tarief op 57%.
Kortom, het marginale tarief is nooit onder de 50%, want er bouwen altijd wel 2 van de 4 items af. Pas vanaf 125.000 euro inkomen kom je op een prettige 49,5% vlak.
En de ZZP-ers krijgen dan wel wat kortingen, maar betalen ook nog de ZVW-premie.
De absolute getallen kunnen inderdaad meevallen. Een gezin met 7 kinderen onder de 18 kan zomaar meer toeslagen krijgen dan belasting wordt betaald. Maar door die marginale tarieven wordt meer werken niet aangemoedigd.
Het grootste probleem van het hele stelsel is dat je nauwelijks meer kunt voorspellen wat de uitkomst en gevolgen zullen zijn van een aangifte. In de berichtgeving op NOS bleek ook al dat mensen verrast worden door de uitkomst. In positieve of negatieve zin.