Frederik van Eeden

Plaats reactie
lebaoth
Berichten: 583
Lid geworden op: 09 jul 2002, 15:18
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Frederik van Eeden

Bericht door lebaoth »

Kennen jullie die schrijver en houden jullie van z'n boeken? (o.a. bekend van de kleine Johannes en van de koele meren des doods)

Ik vind ze zelf schitterend maar hoorde pas iemand zeggen dat de symboliek er te dik oplag..

Wat vinden jullie?
'Geloof in de Heere Jezus Christus en gij zult zalig worden.'
Adje

Bericht door Adje »

Aangezien er niemand reageert, Lebaoth, zal ik het maar doen...

Ik ben zelf weg van Frederik van Eeden. Naast Couperus m'n meest geliefde schrijver. Zowel van zijn persoon/levensloop als van zijn boeken. Als ik 's avonds niets te doen heb op m'n kamer, pak ik vaak een boek van hem, om weg te dromen in zijn vaak schitterende zinnen. Ken je het boek 'Studies'? Dat zijn een stuk of tien studies naar verschillende onderwerpen, zoals 'vrouwen en socialisme' en 'de Liefde' (een boek wat destijds opzien baarde, van Van Deijssel). Het zijn niet zozeer de onderwerpen die me boeien, als wel de manier waarop hij het schrijft. Ik kan het hier niet opschrijven, het is meer een aanvoelen. Als ik m'n vriend, die wat dit betreft wel op me lijkt, dan zo'n zin voorleg, hoeven we niets te zeggen om elkaar te begrijpen. Ik kwam vandaag in een antiquariaat een dik boek van hem tegen, getiteld 'Dromen'. Hij heeft jarenlang hier onderzoek naar gedaan. Hij kostte mij helaas teveel, als m'n stufi weer overgemaakt si ga ik hem zeker halen. Zijn romans vind ik ook schitterend. Vooral 'De kleine Johannes' ja, buitengewoon!

Ik raad echt iedereen aan om Van Eeden eens te gaan lezen. Heel wat beter dan die moderne literatuur (uitgezonderd Conny Palmen natuurlijk ;-) ). Dusse: rennen naar die bieb!
Loïs

Bericht door Loïs »

Grappig, ik heb ooit nog is een scriptie geschreven over 'van de koele meren des doods'. (ongeveer alle mensen die ik ken die hun vwo-examen nog in oude stijl hebben gedaan maken hier hun scriptie over volgens mij.. )
Plaats reactie