Vrouw /bestuurlijke functies

Plaats reactie
Balance

Vrouw /bestuurlijke functies

Bericht door Balance »

Er wordt ook binnen de SGP verschillend gedacht over de plaats van de vrouw in bestuurlijke functies. Mogen ze wel of niet actief mee doen in de partij.

Wat zecht de bijbel hierover? De bijbel zecht verschillende dingen over hoe de vrouw zich op zal stellen binnen een geestelijke bijeenkomst ik denk dat vele SGP-ers hier terecht niet van af willen wijken. Er wordt niets gezecht over een vrouw met een funktie in het publieke bestuur. Wat vind u?
Gebruikersavatar
ndonselaar
Berichten: 3105
Lid geworden op: 29 dec 2001, 12:34
Contacteer:

Bericht door ndonselaar »

Dit is een moeilijke vraag die misschien ooit nog eens doordacht wordt. Of dit op dit forum kan? Ik denk het niet. Het zal wel weer over en weer een smijten van argumenten worden. Toch is het de doordenking waard. Zeker of Paulus als hij in zijn brieven hierover schrijft expliciet de kerkelijke gemeente bedoeld. Of is bestuursmacht in strijd met Gods opdracht aan de vrouw. De vervolgvraag is dan 'hoe moeten we dan in het geweten staan tegenover de koningin?'

Bijbelteksten: 1 Kor. 14:34; 1 Tim. 2:12
In necessariis unitatem custodiant, in non necessariis libertatem, in utrisque prudentiam et charitatem, in omnibus conscientiam inoffensam in diem Domini
Kena

Bericht door Kena »

Wat zegt Bijbel over politiek in combi met religie? Misschien moeten we eerst hier over heen buigen...
anne79

Bericht door anne79 »

Tja, bestuurlijke functies...
Ik vind dat dit erg af hangt van de persoon. Ik vind dat een vrouw van 30 jaar, getrouwd met een gezin geen bestuurlijk functies mag verrichten bijvoorbeeld binnen een school. Maar een vrouw van 30, die niet is getrouwd wel...
Maar misschien vinden jullie dit een kromme gedachte...
roseline

Bericht door roseline »

Tja. Als het om de bijeenkomsten der gelovigen gaat, staat duidelijk in de bijbel hoe God daarover denkt.

Echter over politiek staat niets. Wel over partijschappen :) (iets dat verkeerd is, maar da's een andere discussie).
Over beroepen staat ook niets. Er staat wel dat je je talenten moet gebruiken...
Als een vrouw een goed organisatorisch talent heeft, dan zie ik niet in waarom ze dat zowel in de gemeente (er zijn nog zoveel andere taken binnen de gemeente dan het 'leren' of 'onderwijzen' in het Woord!), in haar gezin als in haar baan niet zou mogen gebruiken....

Groetjes, Rose.

[Aangepast op 22/5/03 door roseline]
nicname

Bericht door nicname »

Ik moet bij deze discussies altijd denken aan Debora, zij was ook een richteres voor Israel (door God aangesteld, toch?).
Ik denk ook dat je het onderscheid moet houden tussen godsdienstige taken en politieke taken.

Verder ben het eens met de gedachten dat een alleenstaande vrouw (zonder gezin) best in aanmerking en dienstabaar kan zijn in het politieke leven. Voor een moeder ligt dat m.i. anders, die heeft haar prioriteiten in haar gezin.

Groetjes NicName
Riks

Bericht door Riks »

In reformatorische kring lijkt de vrouwenemancipatie langzaam door te werken, tien of twintig jaar achter op de rest van de wereld, maar dat is geen ramp. En die emancipatie is niet direct op bijbelse gronden af te keuren, met uitzondering van het spreken van de vrouw in de christelijke gemeente (zie de brieven van Paulus). Het geeft geen pas om de rol van de vrouw in het gezin en het aanrecht te funderen op de historie, want de vrouw als huisvrouw is betrekkelijk modern; deze constructie dateert van de industrialisatie. In de agrarische samenleving, maar ook in de vroegindustriele samenleving, moesten vrouwen ook economisch productief zijn om het gezin te kunnen laten overleven! Dat vrouwen zich dus kunnen beperken tot huishouding en opvoeding is dus pure luxe, paste zelfs binnen het socialistische ideaal van de jaren vijftig. Alleen ging het destijds om smerig en zwaar werk. Nu zijn er zoveel leuke baantjes, dat werken weer plezieriger wordt dan het huishouden doen en de kinderen opvoeden. En dus gaan de vrouwen zich (terecht) roeren.

Overigens ben ik wel van mening dat de vrouw meer dan de man is aangelegd op opvoeding, vanwege de speciale band tussen moeder en kind (denk hierbij aan het dragen van de vrucht, de bevalling en borstvoeding).

Het belangrijkste is volgens mij dat er per saldo voldoende aandacht is voor de kinderen. Dus ouders die vaak genoeg thuis zijn. Idealiter zouden de kinderen zowel regelmatig met de vader als met de moeder thuis moeten zijn, dan krijgen ze zowel de vaderrol als de moederrol evenwichtig mee.

In plaats van over de vrouwenemancipatie, zouden we beter een discussie kunnen voeren over mannenemancipatie. Waarom zouden mannen niet wat minder gaan werken en vaker wat met de kinderen doen, terwijl ondertussen hun vrouw gaat werken?
De discussie over wat de vrouw precies wel en niet mag is veel minder belangrijk dan de vraag hoeveel tijd ouders samen investeren in hun kinderen en in elkaar. Laten we aljeblieft de hoofdzaken in het oog blijven houden!
anne

Bericht door anne »

Ook elke dag momenteel in het RD te lezen.
Vandaag Henriëte van Beynum, ze is directeur van Wedding House in Lisse.
Boven het stuk staat: De purperverkoopster van Lisse.
Het gaf me eerst even een bijzondere smaakje in de mond.
Gister heb ik zelf het Bijbelverhaal van de purperverkoopster te Philippi verteld. Om je te kunnen vergelijken met deze vrouw zou erg groot zijn...

Wat vinden jullie van die artikelen over vrouw en carriere in het RD?
tineke

Bericht door tineke »

naar mijn idee moet je kijken naar wie er hetr geschiktst is voor die functie. is dat een vrouw, oke dan krijgt die die functie, is het een man, nou dan krijgt die die functie
Jootje

Bericht door Jootje »

Het gezin moet het belangrijkste zijn voor een vrouw, niet haar carriere. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat ik niet zou blijven werken als ik een gezin had. Ik zou mijn tijd goed willen verdelen, en geen bestuursfunctie willen hebben. Daar gaat toch altijd meer tijd inzitten dan de bedoeling was vooraf.
Ongetrouwde vrouwen of vrouwen zonder kinderen kunnen mijns inziens prima een bestuurlijke functie hebben. waarom niet? ze hebben geen man of kinderen waar ze voor moeten zorgen, dus laat ze lekker doen wat ze willen...

Jootje
Gebruikersavatar
tukkertje
Berichten: 3358
Lid geworden op: 07 mar 2002, 19:26
Locatie: Rijssen
Contacteer:

Bericht door tukkertje »

helemaal mee eens.
KurtYo

Bericht door KurtYo »

hmmm, ik denk dat vrouwen wel degelijk een politieke functie kunnen bekleden. Waarom niet? Maar niet koste wat kost. Men moet gewoon de mensen uitkiezen die het geschiktste zijn: man of vrouw, autochtoon of allochtoon..
Guppy

Bericht door Guppy »

De keuze:
Een bestuurlijke functie is niet gepast voor eenvrouw.
OF
Een vrouw kan rustig een bestuurlijke functie aanemen.

Ik kan hier geen keuze maken.
Dat een bestuurlijke functie niet gepast is voor een vrouw is naar mijn mening niet juist.
Maar ook: niet iedere vrouw kan rustig een bestuurlijke functie aannemen.

Voor een ongetrouwde dame, of een dame zonder kinderen zijn er meer mogelijkheden dan voor een vrouw met kinderen. In het laatste geval gaat het gezin voor.

Dat betekent dat alles wat het gezin aangaat belangrijker is. Heb je naast die functie (een vrouw is een manager) nog tijd over, dan kun je die altijd nog aan een bestuursfunvtie besteden.
hijwel

Bericht door hijwel »

willen de 3 mensen die tegen vrouwen in de poliek zijn ff reageeren?

Ik ben benieuwt:cool:
Plaats reactie