Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten

Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

Zuurkool met kaascrumble.

@Terri, kun je zeggen wat de gort precies doet in het gerecht? Geeft het een andere smaak, andere bite of zo?
Ik herinner me gort van de pap en daar heb ik niet echt goede herinneringen aan. Ik vond het zo zuur en slijmerig.
Maar zo herinneren zich veel mensen ook de postelein, maar dat kwam omdat deze vaak te lang gekookt werd. :)
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4055
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Terri »

Mara schreef:Zuurkool met kaascrumble.

@Terri, kun je zeggen wat de gort precies doet in het gerecht? Geeft het een andere smaak, andere bite of zo?
Ik herinner me gort van de pap en daar heb ik niet echt goede herinneringen aan. Ik vond het zo zuur en slijmerig.
Maar zo herinneren zich veel mensen ook de postelein, maar dat kwam omdat deze vaak te lang gekookt werd. :)
Gortepap griezel ik ook van, maar in boerenkool geeft het een zachte smaak ( soms kan boerenkool erg bitter zijn) en maakt het lekker smeuïg.
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10547
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Zita »

Terri schreef:
Mara schreef:Zuurkool met kaascrumble.

@Terri, kun je zeggen wat de gort precies doet in het gerecht? Geeft het een andere smaak, andere bite of zo?
Ik herinner me gort van de pap en daar heb ik niet echt goede herinneringen aan. Ik vond het zo zuur en slijmerig.
Maar zo herinneren zich veel mensen ook de postelein, maar dat kwam omdat deze vaak te lang gekookt werd. :)
Gortepap griezel ik ook van, maar in boerenkool geeft het een zachte smaak ( soms kan boerenkool erg bitter zijn) en maakt het lekker smeuïg.
Oef. Zacht en smeuïg, mixer erin, geen kruiden. 't Is echt omgekeerd van mijn boerenkoolstamppot.
En gortepap (met veel stroop) vond ik als kind lekker.

Vandaag schafte de pot een omelet gevuld met chinese roerbakgroenten, hamreepjes en champignons. De groenten werden gekruid met peper, zout en een scheut ketjap. De omelet werd gekruid met een schepje nasikruiden. Het was nog best lekker ook.
emigrant
Verbannen
Berichten: 895
Lid geworden op: 10 okt 2015, 21:49

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door emigrant »

Een heerlijk pannetje kaasfondue met stokbrood
Kijk niet naar de spelling en grammatica, ik ben dyslectisch.
Gebruikersavatar
refo
Berichten: 23988
Lid geworden op: 29 dec 2001, 11:45

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door refo »

Kroketten, frikadellen en loempias mit Pommes.
We hebben Duitse gasten en die vinden dat Nederlands eten maar nix.
Bovendien is warm eten om 17:30 heel raar.
Zuhause eten ze om 14:00 uur warm, drinken ze om 17:00 Kaffee en om 20:00 nog wat vorhanden ist.

Overigens is boerenkool niet lekkerder als de vorst erover gegaan is, maar boerenkool is gewoon alleen lekker met vriesweer. Als het warm weer is is het letterlijk geen eten. Maar goed hoor, als je denkt dat het lekkerder is, ga je gang maar. Maar kook eens dubbelblind twee pannen tegelijk en doe de proef op de som.
Gebruikersavatar
Lassie
Berichten: 10864
Lid geworden op: 08 jun 2004, 23:23

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Lassie »

Stoofvlees, gekookte aardappelen en rodekool.
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 4055
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Terri »

Zita schreef:
Terri schreef:
Mara schreef:Zuurkool met kaascrumble.

@Terri, kun je zeggen wat de gort precies doet in het gerecht? Geeft het een andere smaak, andere bite of zo?
Ik herinner me gort van de pap en daar heb ik niet echt goede herinneringen aan. Ik vond het zo zuur en slijmerig.
Maar zo herinneren zich veel mensen ook de postelein, maar dat kwam omdat deze vaak te lang gekookt werd. :)
Gortepap griezel ik ook van, maar in boerenkool geeft het een zachte smaak ( soms kan boerenkool erg bitter zijn) en maakt het lekker smeuïg.
Oef. Zacht en smeuïg, mixer erin, geen kruiden. 't Is echt omgekeerd van mijn boerenkoolstamppot.
En gortepap (met veel stroop) vond ik als kind lekker.

Vandaag schafte de pot een omelet gevuld met chinese roerbakgroenten, hamreepjes en champignons. De groenten werden gekruid met peper, zout en een scheut ketjap. De omelet werd gekruid met een schepje nasikruiden. Het was nog best lekker ook.
Tja, over smaak valt niet te twisten, maar jouw omelet lijkt me ook erg lekker.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

Terri schreef:
Mara schreef:Zuurkool met kaascrumble.

@Terri, kun je zeggen wat de gort precies doet in het gerecht? Geeft het een andere smaak, andere bite of zo?
Ik herinner me gort van de pap en daar heb ik niet echt goede herinneringen aan. Ik vond het zo zuur en slijmerig.
Maar zo herinneren zich veel mensen ook de postelein, maar dat kwam omdat deze vaak te lang gekookt werd. :)
Gortepap griezel ik ook van, maar in boerenkool geeft het een zachte smaak ( soms kan boerenkool erg bitter zijn) en maakt het lekker smeuïg.
Ik twijfel nog. :) Boerenkool wordt toch zoet, net als de spruitjes, als de vorst erover heen gegaan is? Dan gaat het suikergehalte omhoog.
Boerenkool is trouwens de enige groente die ik gesneden haal. Ik vind het zo'n gedoe om die enorme kroppen mooi fijn te snijden, ik heb geen keukenmachine nl.

Wist je dat de pappen (havermout, gortepap, griesmeel en bloempas weer helemaal terug van weggeweest zijn?) Althans, in deze omgeving, ik weet niet of het in boerengebieden ook zo was.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18777
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

sperziebonen; kipkarbo en aardappels.
Mara
Berichten: 23142
Lid geworden op: 15 jun 2010, 15:54

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Mara »

Het advies was jarenlang:
eet de ene dag groente die boven de grond groeit en de andere dag die onder de grond groeit.
Nu is het: eet de regenboog.
Zoveel mogelijk afwisseling in kleur dus.
Ik zag bij AH een nieuwe soort boerenkool liggen, cavolo nero, het Italiaanse broertje van de gewone boerenkool.
Je kunt het wokken, roerbakken of stoven.
Maar na spruitjes en zuurkool, op verzoek maar weer eens een pastagerecht.
Als er schaduw is, dan moet er ook licht zijn ~ Spurgeon
Gebruikersavatar
Lassie
Berichten: 10864
Lid geworden op: 08 jun 2004, 23:23

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door Lassie »

Tapas buffet.
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18777
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

Heb net Amish cookies gebakken. Mèn wat een suiker....
Ze zijn héérlijk overigens.

http://www.amish365.com/amish-iced-buttermilk-cookies/
merel
Berichten: 10196
Lid geworden op: 08 jun 2015, 10:58

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door merel »

Gort door de boerenkool heeft ook niet mijn voorkeur en met een mixer alles fijnmaken helemaal niet. Ik gebruik gewoon een stamper.
Ik kook de aardappelen en de boerenkool apart en stam het vervolgens met een klontje roomboter door elkaar. Uitgebakken spek erdoor heen stampen en met een (echte) rookworst of een balletje gehakt ( met jus) serveren. Bij de maaltijd eet ik er meestal augurken of zilveruitjes bij.

Vanavond wordt het gebakken aardappelen, maiskolven ( van de kinderen moest ik het echt eens klaarmaken) en een verse worst. Yoghurt na.

En al die pappen zijn wij echt dol op. Havermout eten wij meerdere keren in de week, griesmeel en custard pap maak ik ook regelmatig, pas ook een keer rijstebrij gemaakt. Vroeger kregen wij ook regelmatig karnemelkse pap met stroop en melkmoes met gort. Je kan mij ervoor wakker maken.
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18777
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

mmmm.....maiskolven.
Wij eten gehaktballen en rode bietjes. Met aardappels.
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 18777
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [4]

Bericht door helma »

helma schreef:Heb net Amish cookies gebakken. Mèn wat een suiker....
Ze zijn héérlijk overigens.

http://www.amish365.com/amish-iced-buttermilk-cookies/
Flinke trommel vol...zelfgebakken koekjes zijn zó goedkoop.
Twee platen tegelijk in de oven.
Niet dus...de trommel is leeg. :bobo :oO :haha

Ze denken hier dat je van eigengebakken koekjes gewoon mag blijven eten. Soort van chips; maar dan anders.
Plaats reactie