NEDERLAND WORDT REPUBLIEK

Plaats reactie
de orthodoxer

NEDERLAND WORDT REPUBLIEK

Bericht door de orthodoxer »

Onderstaand stond vandaag in de Telegraaf....:

Prinses Irene: Nederland wordt ooit republiek

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM - Prinses Irene sluit niet uit dat Nederland ooit een republiek wordt. Dit zegt de tweede dochter van prinses Juliana en prins Bernhard morgen in het televisieprogramma Krachtstroom van de Avro. In het programma is de prinses samen te zien met SER-voorzitter H. Wijffels.



Afbeelding

Deze stelt vast dat het huidige Nederlandse democratische stelsel achterhaald is. Wijffels: ,,We hebben geen burgerdemocratie maar een partijendemocatie." De prinses voegt daaraan toe dat ze zich kan voorstellen dat Nederland in de toekomst een republiek wordt. ,,Absoluut, alles is mogelijk", zegt ze.

Prinses Irene is overigens niet het eerste lid van de koninklijke familie dat zinspeelt op een einde van de monarchie. Ook prins Willem-Alexander heeft wel eens in bedekte termen aangegeven dat de monarchie alleen maar bestaat bij gratie van het volk.

De mening van de prinses heeft overigens geen staatsrechtelijke gevolgen. Sinds zij in de jaren zestig trouwde met Carel Hugo de Bourbon Parma, en daarvoor geen toestemming vroeg aan het parlement maakt zij geen deel meer uit van het Koninklijk Huis. Voor haar geldt niet de ministeriële verantwoordelijkheid zoals die voor bijvoorbeeld koningin Beatrix of prins Willem-Alexander geldt. Dat betekent dat prinses Irene vrij is om te spreken, zonder dat dit problemen geeft voor de minister-president.
de Paus

Bericht door de Paus »

Voordat Nederland een republiek is, zijn we wel eventjes heel wat jaartjes verder. Na de bruiloft van Willem en Maxima loopt iedereen weer warm voor het koningshuis. Juist zo'n monarchie geeft onder het volk een verbondenheid die er bij een republiek niet is.

[Veranderd op 11/4/02 door de Paus]
de orthodoxer

Bericht door de orthodoxer »

Ehhhh Paus, Volgens mij is Nederland al een democratie...:%:%:%:%

Maar je bedoelt uiteraard... en republiek:+:+
kridje
Berichten: 1193
Lid geworden op: 07 mar 2002, 22:59
Locatie: Moerkapelle
Contacteer:

Bericht door kridje »

GOD, NEDERLAND en ORANJE.

Hoe het koningshuis ook is, vanuit de geschiedenis gezien hoop ik dat we nooit een Republiek worden! :mad2::mad2::mad2:
Plaats reactie