Tja die wetjes.. hoe zit het dan in het Oude Testament met het Manna? Elke dag moesten ze Manna rapen, laten ze het staan voor de volgende dag was het niet meer te eten. Behalve vrijdag, dan mochten ook voor de sabbath meenemen. En dat bleef dan goed.Nee dat is niet waar, de farizeeen hadden er wetjes bijverzonnen, net als dat een beetje koren plukken oogsten zou zijn, maar als je stroom gebruikt, werken en mensen voor je, andersom hoe zou je het vinden om bij een elektriciteitscentrale te werken in de continudienst?
Eten voor zondag werd, voor zover dat mogelijk was, op zaterdag reeds bereid. Toch dwong dat respect af. Het laatste lijkt me trouwens wel een verdedigbaar gebruik wat navolging verdient.[/quote]
Ik ben ook zo opgegroeid, niet koken op zondag. Geen afwas doen op zondag... In Engeland bij de Strict Baptist zetten ze op zondag een koude maaltijd voor. Dus sla, koude bieten (kroten) in het zuur, een dik stuk ham, komkommer, tomaten etc. Heerlijk. En in sommige gezinnen eten ze wel 'potato in jacket ' of tewel een aardappel in de schil. Voor ze naar de kerk gaan, zetten ze de oven aan op een heel laag temperatuur en als zij uit de kerk terug komen, zijn de aardappelen gaar. In Schotland hebben ze dacht ik geen moeite met koken op zondag. Ik weet niet hoe het tegenwoordig is in de Strict Baptist gezinnen, ik vermoed dat zij ook dingen loslaten. Vroeger gingen ze met een mandje met sandwiches lopend naar de kerk, eten in de kerk, doen een rondje over het kerkhof (naast de kerk) of zitten bij elkaar te praten, terwijl de kinderen zondagsschool hebben, en de Church een prayer-meeting heeft. Na een pauze is er de middagdienst en gingen we weer lopend terug. Dat is ook allemaal verleden tijd.