verhouding politiek/levensbeschouwing, en hoe verder?

Plaats reactie
de socialist

verhouding politiek/levensbeschouwing, en hoe verder?

Bericht door de socialist »

Hoe gaan we om met de verhouding in het leven tussen de persoonlijke politieke stellingname en je levens(geloofs)overtuiging?

Zoals ik al in een andere topic aangaf, ben ik van jongsaf een overtuigd communist, die Marx', Engels' en Lenin's theorieën van binnen en van buiten ken.

Maar evenzo, na verloop van de jaren, kwam ik op mijn 36e tot geloof.
, en ben thans belijdend lid van de (synodaal) gereformeerde kerk.

Het socialisme heeft mijn leven zozeer doordrenkt, dat ik, ondanks pogingen daartoe, mij daar niet los van kan maken. De grondgedachte achter het socialisme is in mijn ogen zozeer humaan: alles wat we hebben delen we onder elkaar naar wat ieder nodig heeft.

Politiek gezien heb ik mijn meest extreme kantjes weg kunnen vijlen, maar de kern van de politieke stellingname blijft grotendeels overeind.

Hoe vreemd dat ook moge klinken, anderzijds gaat mijn grote sympathie uit naar een partij die diametraal daartegenover staat, staatkundig althans. Zélf bestuurslid en fractie-adviseur van de SP heb een grote bewondering voor de andere SP, maar dan mét een G in het midden: SGP!

In mijn dagelijks leven tracht ik een levende getuigenis te zijn van mijn Heer en Heiland, Jezus mijn Verlosser. Soms vindt ik het best moeilijk, zeker gezien de woonomgeving hier, die heel sterk PF getint is, sterker nog: als Janmaat nog in de politiek zou zitten, dan zou hij in mijn buurt zéker 40/50% van de stemmen halen, gevoegd bij een zich steeds sterker ontwikkelend antisemitisme hier.

Hoe stel je je in het leven op, als je politieke overtuiging ogenschijnlijk haaks staat op hetgeen je in de kerk en het oberige leven belijdt?

Je kunt bést stellen dat de SP niet handelt op basis van Gods woord, maar daarnaast stelt de SP volledige gelijkwaardigheid van allen hier in Nederland boven alles, man of vrouw, nederlander van geboorte of niet, werkzaam of niet, gezond of gehandicapt, rijk en arm (maar het verschil mag wel wat kleiner worden!).

Hoe kijken jullie tegen dit soort verschijnselen aan, en hoe staan jullie zélf in het politieke én levensbeschouwelijke leven?

Hoe kijk je aan tegen een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die zich uit in actieve deelname aan en in maatschappelijke organisaties? (in mijn geval: oprichter en secretaris van een stichting die zich ten doel stelt de belangenbehartiging van allen die op enige wijze zijn aangewezen op de Wet voorzieningen gehandicapten Wvg)

Wil je dáár wat meer van weten? zoek dan onze website eens op:

http://www.s-g-v.nl

Met groet, Rens
kridje
Berichten: 1193
Lid geworden op: 07 mar 2002, 22:59
Locatie: Moerkapelle
Contacteer:

Bericht door kridje »

Hoi socialist,

Zou je hier ook nog antwoord willen geven op de vragen die ik heb gesteld bij het onderwerp 'tijdschriften en weekbladen?

[Veranderd op 4/4/02 door kridje]
de Paus

Bericht door de Paus »

Hoe stel je je in het leven op, als je politieke overtuiging ogenschijnlijk haaks staat op hetgeen je in de kerk en het oberige leven belijdt?
ik denk dat je hier niet te zwaar aan moet tillen. Niet alles wat in de kerk gebeurt, heeft met politiek te maken, en andersom ook niet. Graag zou ik eens een paar voorbeelden van je horen, die duidelijk maken dat de politieke standpunten die je aanhoudt, niet stroken met het Christelijke gedachtengoed.
de socialist

Bericht door de socialist »

Hé Kridje

Je hebt inderdaad een hoop vragen, maar ik hoop ze een béétje te kunnen beantwoorden. Een béétje, omdat ikzelf ook niet altijd goed raad weet met mijn specifieke gevoelens.

De SP stemt inderdaad somtijds voor wetsontwerpen die in de ogen van de SGP, en ook feitelijk, niet in overeenstemming zijn met Gods Woord.

Evenwel zijn sommige wetsontwerpen dermate gecompliceerd, dat hoé je ook stemt, er altijd een deel is dat tegen Gods Woord in zal blijven gaan. Ook dán stemt de SGP vóór, omdat het grootste deel van het wetsontwerp wél volgens de wil van God is.

Zo zijn er best wel wetsontwerpen die je, al zijn ze tegen Gods wil, tóch moet steunen, en wel om nog véél erger te voorkomen. Daar is een nauwkeurige analyse voor nodig van een betrokken wetsontwerp op al zijn uitwerkingen naar alle zijden toe. Je komt soms voor verrassende uitwerkingen te staan op terreinen waarvan je niet zo snel vermoed had dat die er mee te maken zouden kunnen hebben.

Hoewel ik, dat stelde ik al, een grote bewondering heb voor de SGP, aarzel ik ten ene male. Niet alleen omdat ik zozeer verweven ben met de ideologie, van de SP, als basis, en daaraan verbonden de functies die ik daarbinnen heb, maar ook een psychologische barriëre die ik zal moeten nemen.

Vanuit mijn politieke verleden zou duidelijk kunnen zijn dat ik niet écht Oranje-gezind ben, integendeel, je zou me in het uiterste geval een republikein kunnen noemen. Niet dat ik een hekel heb aan de monarchie op zich, als wel dat het een volstrekt onwezelijk fossielle facade is binnen de huidige democratie.

Daar waar je spreekt over democratie, kun je evenzo stellen dat God de mensen stuurt om te stemmen zo zij doen, en zodoende het land de regering geeft die het verdiend.

Mijn persoonlijke visie is misschien wonderlijk: democratie is de meest vriendelijke vorm van dictatuur. En waarom dan wel?

Welnu: een handjevol plucheklevers (het kabinet, ca. 28 mensen) bekrachtigen datgene wat opgelegd wordt aan de overige (bijna) 16 miljoen mensen in dit land. Hoezo andere landen waar enkele mensen de macht bezitten alléén betitelen als dictaturen??

Ik stop nu even. Ik ben kruit aan het verzamelen om een zéér explosieve topic te starten. Niet omdat ik het leuk vindt met explosieven te spelen, maar omdat mogelijk een aantal mensen explosief kunnen reageren hoewel dat komt doordat ze slecht lezen.

Groet, rens
de Paus

Bericht door de Paus »

In de VISIE, die als het goed is gisteren op de deurmat is gevallen, staat een interview tussen de 2 leiders van de jongerenafdelingen van SGP en SP!!! Misschien heb je er wat aan.
de socialist

Bericht door de socialist »

Ik heb het gelezen.....en vond het een bar interressant stuk. Duidelijk, en goed uiteengezet wat beiden bedoelden mét de daarachterliggende visies.

Groet, Rens.
kridje
Berichten: 1193
Lid geworden op: 07 mar 2002, 22:59
Locatie: Moerkapelle
Contacteer:

Bericht door kridje »

Origineel geplaatst door de socialist
Ik heb het gelezen.....en vond het een bar interressant stuk. Duidelijk, en goed uiteengezet wat beiden bedoelden mét de daarachterliggende visies.

Groet, Rens.
Hopelijk draag dit bij aan de keuze die je maakt of nog moet maken. Het lijk me echt heel moeilijk; aan allertwee de kanten speelt erg veel mee!
Plaats reactie